Friday, July 23, 2010

Lasagne met wittewijnsaus en geraspte kaas

Lasagnesaus maak ik iedere keer weer anders. Je kunt met dit recept eindeloos varieren.

Basis:
*ong. 300 gr. gehakt
*2 uien
*2 knoflooktenen
*2 of meer blikken tomaatblokjes of zelf tomaten ontvellen en in blokjes snijden
*kruiden naar keuze (basilicum, oregano, rozemarijn, tijm, italiaanse kruidenmix etc.)
*evt. beetje (biologische) bouillonpoeder
*flinke scheut rode wijn
*heel klein beetje sambal of gedroogde chilipepers
*evt. tomatenpuree voor een vollere tomatensmaak
*Groenten naar keuze. Dit kan een kant en klaar italiaans roerbakgroentemix zijn, je kunt ook zelf je groenten kiezen. Courgette, paprika, bleekselderij, prei, wortel, champignons allemaal geschikt voor in lasagne.
*Verse lasagnebladen van bijv. AH of zelf maken.

Gehakt rullen in een grote pan, knoflook toevoegen, uien erbij, en dan de groenten die je lekker vindt. Tomaatblokjes erbij, kruiden, evt. wat bouillon, wijn o.i.d. evt.en iets pittigs, zoals chilipeper of sambal. Lekker laten pruttelen, des te langer des te voller de smaak. Let op dat de saus niet te droog wordt, dan wijn of bouillon toevoegen.

Schep in je ovenschaal een laag saus en bedek dit met een vers lasagnevel. Hierop weer een laag saus en vervolgens weer een lasagnevel, als laatste een laag saus.

Als topping maak ik altijd een witte wijnsaus:

Maak een roux(http://www.letscookit.tv/video/blonde-roux) van gelijke delen roomboter en bloem. Smelt de roomboter en doe de bloem erbij. Laat de bloem even garen. Doe scheutje voor scheutje wat bouillon en witte wijn erbij en roer de saus na elk scheutje glad. Doe er op het laatst kookroom of slagroom bij om de saus romig te maken. Blijf steeds proeven om te kijken of er nog wijn/bouillon of room bij moet.Op smaak brengen met zout en versgemalen peper.

Deze saus doe je over de lasagne en dek je af met een ruime hoeveelheid geraspte kaas.

De lasagne moet ongeveer een half uur in de oven op 200 graden. Lekker met een (rucola)salade, aangemaakt met balsamicoazijn en olijfolie, partjes cherrytomaat en pijnboompitjes.

Variatietips:
*Een tussenlaag spinazie of mozzarella.
*I.p.v. gehakt spekblokjes gebruiken.
*Blaadjes verse basilicum over de sauslaag strooien.
*Plakken tomaat of courgette (in de lengte schaven met een kaasschaaf) tussen de lagen saus leggen.

Zelf maak ik altijd een hele wok vol met saus en maak daar 3 of 4 ovenschalen mee. 1 eten we direct op, de andere gaan in de vriezer (zonder saus en kaas!!). Zo heb je de volgende keer een hele gemakkelijke maaltijd. De lasagne gaat dan bevroren in de oven (niet voorverwarmen) met aluminiumfolie eroverheen. Na een half uur haal je het folie eraf en doe je er de saus en de geraspte kaas op en gaat hij weer een half uur de oven in.

Eet smakelijck!

0 comments:

Post a Comment