Friday, July 23, 2010

Bouillon!

Omdat er in veel recepten bouillon wordt gebruikt plaats ik ook maar direct mijn bouillonrecepten. Je kunt natuurlijk bouillon maken van een blokje, maar vers is natuurlijk veel lekkerder. Als je een blokje wilt gebruiken, haal dan bouillonblokjes of een potje bouillonpoeder bij de natuurwinkel. Dan heb je in ieder geval bouillon zonder toegevoegde stoffen en E-nummers.

Runderbouillon:

Zet een grote pan water (6 ltr) op het vuur en doe daarbij (runderpoulet), een mergpijpje of schenkel, Grofgesneden 2 prei, 2 uien, 2 wortels, paar stengels bleekselderij, bos peterselie, bos selderij, foelie, takjes tijm, paar laurierblaadjes, flink wat peperkorrels. Dit breng je aan de kook en laat je uren (+- 6 uur) pruttelen.Breng op smaak met zout. Zeef de bouillon en maak er kleine en grote porties van die je invriest.De kleine porties kun je dan gebruiken voor bijv. sausjes en gerechten de grote om soep van te maken.

Kippenbouillon:

Zet een grote pan water (6 ltr) op het vuur en voeg daaraan toe een hele kip of kippenbouten, paar stengels bleekselderij, 2 prei, 2 wortels, wat laurier, rozemarijn, bos peterselie, tijmtakjes, flink wat peperkorrels, wat tenen knoflook, foelie toe. Op het laatst op smaak brengen met zout.Ook deze bouillon 6 uur laten pruttelen en daarna zeven. Verder zie runderbouillon.

0 comments:

Post a Comment