Friday, March 11, 2011

Champignonragout-saus-soep!


Dit is echt een basis recept. Je kunt er alle kanten mee op! Een ragout, een saus of een soep! Het kan allemaal met dit recept!

Je hebt nodig:

Champignons of een mengsel van champinons/kastanjechampignons/bospaddestoelen
Sjalotjes (uitje is ook prima)
Flinke eetlepel (spelt)bloem
Flinke klont roomboter
Bouillon
Slagroom (niet geklopt) (bio AH) of soya-room
Verse of gedroogde kruiden
Zout en peper

Laat de roomboter smelten in de pan. Als deze gesmolten is voeg je het fijngesnipperde sjalotje toe en bakt deze op een laag vuur glazig. Voeg de fijngesneden champignons toe. Laat deze lekker aanbakken tot ze hun vocht beginnen te verliezen. Dit zal na zo'n 4 minuten zijn. Je voegt nu de bloem toe. Dit is een kritiek moment. Je moet heel goed blijven roeren en vooral niet in paniek raken. De bloem zal gaan klonten en je zult denken dat het nu helemaal mis gaat :-) Rustig blijven roeren en ong. 1 minuut de bloem mee laten bakken op laag vuur. Nu voeg je scheutje voor scheutje bouillon erbij. Na elke scheut flink roeren en wachten tot het vocht goed is opgenomen anders komen er klontjes.


1. Wil je ragout? Laat deze basis dan een beetje dik en maak hem op smaak met zout en peper, kruiden als bieslook of peterselie en voeg een scheut room toe. Lekker in ragoutbakjes!


2. Wil je saus? Dan maak je de basis op goede sausdikte met bouillon en je voegt een paar flinke scheuten room toe tot je saus mooi romig van smaak is. Proeven dus! Op smaak brengen met zout en peper en evt. met verse kruiden als peterselie of bieslook (gedroogd kan ook).


3. Wil je soep? Verdun dan de basis met bouillon tot een goede soepdikte en doe hier ook de room bij voor een romige soep. Verse kruiden naar smaak en in champignonsoep is het ook heerlijk om een flinke scheut port of rode wijn toe te voegen. Ook op smaak brengen met zout en peper en evt. verse kruiden.


Eet smakelijk!


0 comments:

Post a Comment