Thursday, August 30, 2012

Cake-potjes!



Afgelopen zondag was mijn zoontje jarig. Maandag mocht hij op school trakteren. Al ruim een jaar was ik hiervoor potjes aan het sparen ;-) Ik kreeg zoveel leuke reacties dat ik het de moeite waard vind om te bloggen.

Het is heel simpel en het ziet er al snel leuk uit!

Cake-potjes!

Ik heb hiervoor een klein formaat potjes gebruikt, namelijk de potjes van tomatenpuree van de Rit (natuurwinkel) De Rit gebruikt deze potjes ook voor mosterd e.d. Maar ja, we eten geen 30 potjes mosterd in een jaar, maar wel zoveel tomatenpuree ;-) Ideaal dus en altijd handig, dat zie je maar weer.

Ik had een aantal biscuits gebakken en deze in plakken van ong. 1,5 cm gesneden. Daaruit heb ik rondjes gestoken ter grote van de opening van de potjes. Vervolgens heb ik 1 rondje biscuit in een potje gedaan, 1 theelepeltje jam daarover uitgesmeerd en wat botercreme. Het recept voor botercreme vind je hier onder 'tips'. De botercreme had ik op smaak gebracht met frambozenjam. Daardoor kleurt hij ook mooi roze. Vervolgens weer een rondje cake en dan weer een mooie toef botercreme. Wat spikkeltjes erop, dekseltje erop, lintje eromheen en klaar was de traktatie.
Ik had er kleine lepeltjes bijgedaan zodat ze de potjes lekker konden leeglepelen. En als ze het niet op konden dan was het een kwestie van de deksel er weer op, in de tas en mee naar huis! Ideaal dus voor kleuters!



Wednesday, August 29, 2012

Parmigiana di melanzane!



 
Een echte klassieker, dit recept. Hij komt in veel kookboeken voor en op internet vind je tal van variaties en recepten. Ook ik heb er een variatie op gemaakt. Erg lekker, vooral nu de courgettes en de aubergines volop in het seizoen zijn!

Parmigiana di melanzane

Ingredienten:
2 aubergines, 1 courgette, 1 ui, 2 tenen knoflook, 1 rode peper, 1 pakje passata 500ml, zout en peper, 1 bol buffelmozzarella, basilicum, parmezaanse kaas

Verwarm de oven op 200 graden.

Fruit de ui in wat olie met de tenen knoflook en een fijngesnipperde rode peper*. Voeg de passata toe en laat het geheel even pruttelen. Voeg naar smaak zout en peper toe.

Snijd de aubergines en de courgette in plakken van een halve centimeter. Besprenkel ze met olijfolie en verwarm een grillpan goed voor. Grill de plakken om en om tot ze gaar zijn.

Leg in een ovenschaal eerst een laagje gegrilde courgette. Schep hier overheen tomatensaus en vervolgens een laag gegrilde aubergines**, weer een laagje courgette, tomatensaus en weer aubergine. Maak het af met de rest van de tomatensaus, plakjes mozzarella, blaadjes basilicum en geraspte parmezaanse kaas. Besprenkel het geheel nog even met wat olijfolie en zwarte peper.

Zet de schaal in de oven tot de bovenkant mooi krokant en bruin is. Dit duurt ongeveer een half uur.


*verwijder de zaadlijst als je het niet heel pittig wilt hebben.
**In een echte parmigiana gebruik je 2 bollen mozzarella. 1 tussen de lagen aubergine en 1 voor bovenop. Ik ben niet heel dol op mozzarella, alleen als hij bovenop een ovenschotel wordt gebruikt, dan komt er een lekkere knapperige korst op, tussen de lagen blijft hij zo taai, daar houd ik niet van, dus vandaar sla ik dit over ;-)

Eet smakelijck!


Thursday, August 23, 2012

Popcorn!

Ik zag afgelopen week pofmais in de natuurwinkel liggen. Dat leek me een leuke bezigheid met de kinderen! Vroeger deden wij het thuis altijd al, olie in de pan, pofmais erin en wachten tot ze gingen ploppen. Geweldig al die mais die begint te ontpoppen in de pan. Je nieuwsgierigheid niet kunnen bedwingen en eventjes onder de deksel te kijken waardoor de hele keuken vol mais en popcorn ligt ;-) En het ergste is dat je het keer op keer toch weer niet kunt laten...
Het is een redelijk gezond tussendoortje, iets wat de kinderen vooral leuk vinden om naar te kijken.

Je hebt in ieder geval pofmais nodig, ik had ze dus in de natuurwinkel gekocht. Een zak van 500 gram waarmee we voorlopig heel wat popcorn van kunnen maken ;-). Je hebt ook 2 lepels olie nodig. Ik gebruikte hiervoor kokosolie, en evt. wat agavesiroop of honing. Je kunt ook zout gebruiken als je van zoute popcorn houdt.

Doe de olie in een pan en strooi er wat pofmais in zodat de bodem bedekt is. 1 laagje, zodat alle korrels de bodem van de pan raken. Doe het deksel op de pan en schud af en toe om. Na een minuutje hoor je de eerste vanzelf ploppen. Er volgen er steeds meer tot er een waar plop-concert ontstaat. Als ze allemaal gepoft zijn kun je er wat honing/agavesiroop/zout bij doen en dat even omschudden. Strooi ze in een schaal waarop je ze even laat afkoelen en smullen maar!



Tuesday, August 21, 2012

Ciabatta met biefstuk!

Vooral in het weekend maak ik vaak heerlijke lunchgerechten klaar. Lekker uitgebreid zitten en tafelen met elkaar. Vooral met dit weer heb ik geen zin om uren in de keuken te staan, maar ik wil wel graag iets lekkers op tafel. Ik heb nu al een aantal keer deze heerlijke ciabatta gemaakt. En hij valt heel goed in de smaak! Het is een variatie op de ciabatta van Jamie.


Ciabatta met biefstuk!

Ingredienten:
1 ciabatta, 2 biefstukjes, 3 el mayonaise, 1,5 el yoghurt of kwark, citroensap, zout en peper, handje rucola-sla, 3 gegrilde paprika's, handje selderij of peterselie, evt. balsamico, goede olijfolie

Verwarm de ciabatta volgens de aanwijzingen in de oven. Besprenkel de biefstukjes met olie en bak ze rose in de grillpan of een gewone pan. Maak een saus van de mayonaise, yoghurt, kneepje citroen en zout en peper. Hak de gegrilde paprika's in fijne blokjes en de selderij of peterselie heel fijn. Meng de paprika met de kruiden en doe hier het braadvocht van de biefstukken bij met wat extra olijfolie met evt. een paar drupjes goede balsamico. Haal de ciabatta uit de oven en snijd hem open, besprenkel met een lekkere extra vierge olijfolie. Besmeer met de citroenmayonaise, en verdeel de rucola over het brood. Snijd de biefstukken in plakjes en verdeel over de sla. Schep nu de paprika-salsa over de biefstukken klap het brood dicht. Serveer er extra salsa en saus bij.

Eet smakelijck!

Thursday, August 16, 2012

Gevulde Aubergines!


Op het moment volop in het seizoen. De aubergine. Prachtige dieppaarse vruchten. Aubergines zijn erg lekker en vooral in het volgende recept.

Gevulde aubergine voor 2 a 3 personen

Ingredienten:
2 kleine aubergines, 200 gr. gehakt, stukje courgette, 3 stengels bosui, 1 ui, 2 tenen knoflook, 2 tomaten, 1 paprika, 1 blik met blokjes tomaat, handje verse peterselie, kokos of olijfolie

Maak de aubergine schoon en snij de schil om de centimeter in als een zebra. De schil is eetbaar, maar wel wat hard en op deze manier houden we toch de stevigheid van de aubergine maar wordt hij niet taai door de schil. Halveer de aubergine en bak hem aan beide kanten bruin in de olie. Leg de aubergines in een ovenschaal. Je kunt ook het vruchtvlees ook uithollen zodat je schuitjes krijgt, ik laat de aubergines gewoon heel en bedek hem met een laag saus. Het kan allebei.

Fruit de ui in een pan samen met de knoflook. Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Voeg de fijngesneden courgette toe en bak even mee. Je kunt ook bijv. een paar champignons meebakken, net wat je over hebt en lekker vindt. Voeg het blik met blokjes tomaat toe en laat even sudderen. Voeg een handje fijngesneden peterselie toe, ringetjes bosui en maak het geheel op smaak met zout en peper.

Vul de aubergines met het gehaktmengsel en beleg met plakjes tomaat en ringen paprika. Zet de schotel in de oven voor ongeveer 45 minuten op 180 graden.

Eet smakelijck!



Monday, August 13, 2012

Kokos-bananenshake!

Sommigen van jullie zullen allicht wel een keer gehoord hebben van Julia Kang. Julia heeft een boekje geschreven dat heet: 100% gifvrij. Zij legt hierin uit hoe het komt dat we steeds meer last krijgen van overgewicht. Over dieten, medicijnen, biologisch eten, gifvrije shampoo, doucheschuim, plastic gebruiksvoorwerpen etc. Het boekje is zeker aan te raden om te lezen. Het leest makkelijk weg en ze geeft hele goede tips. Nu zat ik eens op haar site te neuzen en kwam ik het recept tegen voor de kokos/bananenshake. Het is heel gemakkelijk, je hebt alleen een kokosnoot nodig en 2 bananen.

Kokos-bananenshake
Ingredienten:
100 gram vers vruchtvlees van een kokosnoot, 2 rijpe bananen, ong. 50 ml kokoswater of gewoon water.

Doe het vruchtvlees van de noot in stukjes in de blender. Maal het fijn, voeg dan het water toe en maal het nogmaals. Voeg de rijpe bananen toe en mix tot je een romige shake hebt. Je hebt nu ongeveer een groot glas vol met deze shake. Het vult enorm, dus wat mij betreft voldoende voor 2 personen ;-)

Hieronder zie je een filmpje waarin Julia precies uitlegt hoe je de shake maakt:

En ook een filmpje waarin je ziet hoe je het makkelijkst een kokosnoot openbreekt:



Wil je meer weten en lezen over Julia Kang, kijk dan eens op haar site: http://www.juliakang.nl/

Thursday, August 9, 2012

Whiskey-cocktailsaus!


Op aanvraag het recept voor cocktailsaus met en zonder whiskey!
Lekker als dipsaus, bij de bbq, bij vlees etc.

Whiskey-cocktailsaus

Ingredienten:
2 eetlepels mayonaise (zelfgemaakt of bijv. Belze Majoneis), 1 eetlepel tomatenketchup (natuurwinkel), half dopje whiskey, 1 el crème fraiche, peper

Bereiding:
Meng alle ingredienten tot een saus en breng het op smaak met peper. Als je geen alcohol wilt gebruiken laat je de whiskey weg uit het recept.

En omdat deze het altijd goed doet, ook maar de knoflooksaus erbij ;-)

Knoflooksaus:

Ingredienten:
2 eetlepels mayonaise, 1 eetlepel (griekse) yoghurt, 1 kleine teen knoflook geperst, 1 eetlepel heel fijngesneden peterselie, zout en peper

Bereiding:
Meng alle ingredienten tot een saus en breng op smaak met zout en peper.


Monday, August 6, 2012

Bosbessenjam met natuurlijke suikers!


Ik had nog ongeveer een kilo bosbessen in de vriezer liggen van de pluk van vorig jaar. Omdat we nu ook weer elke keer aan het plukken zijn en dus een verse voorraad aanleggen voor de komende winter, wilde ik snel van de oude bessen af. Jam maak ik niet meer zoveel, ten eerste omdat er zo veel suiker inzit, en ten tweede omdat het niet zoveel gegeten wordt bij ons.
Ik vond het dus tijd om eens jam uit te proberen met natuurlijke suikers. Hiervoor heb ik agavesiroop gebruikt en een lepel palmsuiker om de marmello mee te mengen. De smaak is heel puur, je proeft echt de bosbes terug in plaats van een hoop suiker en nog een beetje bes ;-) Een aanrader dus!

Bosbessenjam!

Ingredienten voor ong. 3 potten jam:
1 kilo bosbessen, 200 gr. agavesiroop, 1 zakje marmello (25 gram), 1 eetl palmsuiker.

Was de bessen en doe ze in een ruime pan. Breng aan de kook en voeg de siroop toe, meng ondertussen het zakje marmello met de palmsuiker. Kook de bessen een paar minuten tot ze stuk koken en voeg dan het marmello-mengsel toe. Laat het nog 1 minuut doorkoken en vul dan de brandschone potten tot de rand toe. Draai de deksels er goed op en laat de potten op z'n kop afkoelen.

Let op: Als je de jam in de potten doet is de jam nog vloeibaar. Als de jam afkoelt wordt hij vanzelf dikker. Laat de jam dus echt niet langer dan een minuut doorkoken, je fruit blijft dan mooi en goed van smaak en de jam geleert vanzelf in de potten.



Eet smakelijck!



Wednesday, August 1, 2012

Groenten uit het seizoen... Augustus!

Zelf eet ik zoveel mogelijk mee met de groenten van het seizoen. Deze groenten zijn verser, komen vaak uit eigen land en hoeven zo dus niet de halve wereld over te reizen voordat ze op je bord liggen en nog een voordeel: ze zijn nog goedkoper ook!

Ik wil elk begin van de maand een blog plaatsen met daarin de groenten en fruit van het seizoen! Deze keer de maand Augustus.

Groenten:
Aardappelen, Andijvie, Artisjok, Aubergine, bleekselderij, bloemkool, broccoli, chinese kool, courgette, selderij, groenlof, knolselderij, komkommer, koolrabi, kropsla, mais, paddestoelen, paprika, pompoen, prei, raapstelen, radijs, postelein, snijbonen, sperciebonen, spitskool, tomaat, uien, venkel, witte kool, wortelen, zomerbietjes

Fruit:
Abrikozen, Appels, Bosbessen, Bramen, Druiven, Frambozen, Kersen, Kruisbessen, Mango, Meloen, Nectarines, Perziken, Pruimen, Vijgen, Vlierbessen, Rode bessen, Zwarte bessen